Wykonanie
Faszerowane
papryki to danie, które robię dosyć często. Zmieniam gatunki
papryk i farsze.Dzisiejsze
papryki mają farsz bardzo lekki -
szpinak i
mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt był na prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej
papryki, aby na pewno były miękkie.

składniki10 długich,
słodkich paprykfarsz:250 g
szpinaku6 ząbków
czosnku2 małe
cebule - drobno posiekana1
papryczka jalapeno100 g
serka mascarponegarść
pietruszki60 g
szynki szwarcwaldzkiej
sól,
pieprzsos:pęczek
pietruszkiok 200 ml wytrawnego,
białego wina1
papryczka jalapeno1 łyżka
oliwy4- 6 ząbków
czosnkuoliwa z oliweksól,
pieprzdo podaniaharissaprzygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a
potem odcisnąć.
Papryki umyć, położyć na desce, naciąć wzdłuż na całej długości, usunąć pestki. Włożyć do głębokiej patelni lub garnka i zalać gorącą
wodą, gotować 5 minut na małym ogniu, następnie
papryki wyjąć i osuszyć. Przygotować farsz. Do blendera włożyć
czosnek,
cebulę, papryczkę i
pietruszkę - posiekać. Przełożyć do miski. Odciśnięty
szpinak lekko rozdrobnić nożem, dodać do miski.
Szynkę rozdrobnić w blenderze. Do farszu dołożyć
szynkę,
serek, wszystko dokładnie wymieszać doprawić
pieprzem i w razie potrzeby
solą. Tak przygotowanym farszem nadziać
papryki. Można zawiązać
szczypiorkiem. Przygotować sos. Rozdrobnić w blenderze
pietruszkę,
paprykę i
czosnek. Wymieszać z
oliwą i
winem, doprawić
solą i
pieprzem. Sos wlać na dno naczynia do pieczenia, ułożyć
papryki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40 minut - do czasu aż
papryki będą miękkie. Podawać polane sosem, z dodatkiem harissy. Smacznego!





