ßßß Cookit - przepis na Orata al cartoccio czyli dorada pieczona w folii

Orata al cartoccio czyli dorada pieczona w folii

nazwa

Wykonanie

We Włoszech w lato często jem ryby. Do moich ulubionych należy okoń jak i dorada.
Przepis na okoń w skorupie ze soli podałam już tutaj. Dzis chciałabym Wam zaproponować orata al cartoccio czyli dorada pieczona w folii.
Dorada pieczona w folii to szybkie i łatwe danie w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo lekkie.
Ryba wypełniona jest czosnkiem i pietruszką, owinięta w folię i pieczona w piekarniku.
Taki sposób pieczenia pozwala zachować cały smak i miękkość ryby.
Zapraszam ;-)
Składniki na jedną rybę:
dorada o wadze 400 g
2 małe ząbki czosnku
pietruszka
sól i pieprz do smaku
2 lyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wina
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Najpierw musimy wypatroszyć rybę. Opłukujemy rybę pod bieżącą wodą.
Siekamy pietruszkę na drobno. Odkładamy łyżkę pietruszki.
Wypełnieniamy brzuch ryby czosnkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wypełnieniamy brzuch ryby czosnkiem i pietruszką.
Posypujemy resztą pietruszki.
Kładziemy papier do pieczenia na blasze. Następnie kładziemy naszą rybę na papierze do pieczenia i p olewamy rybę białym winem oraz odrobiną oliwy z oliwek.
Zamykamy doradę w papierze do pieczenia
i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Po upieczeniu usuwamy rybę z pieca, niech odpocznie przez chwilę.
Poddajemy natychmiast.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/08/orata-al-cartoccio-czyli-dorada_6.html