ßßß
Składniki dla 2 osób:180 g pappardelle250 g prawdziwków100 ml wytrawnego białego winaoliwa1 mała cebulka2 ząbki czosnkusól i pieprz do smakupietruszkaPrzygotowanie:Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż będzie szklista.
Dodajemy grzyby i wino. Doprawiam solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką. Gotujemy 10 minut, dopóki wino się nie zagotuje, aż zrobi się pyszny sosik.
Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Posypujemy pietruszką.Podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)