Wykonanie
Robiłam już kiedyś podobny tort klik , tym razem użyłam nieco innych past.Wyszedł świetny, mimo iż tym razem, z braku czasu, użyłam gotowego
tostowego pieczywa. Lubię
torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby
chleb lepiej nasiąknął, lekko
skropiłam każdą kromkę
olejem z
tuńczyka. Bardzo polecam bo niezwykle smaczne i efektowne. Można kroić plasterki, można każdy podzielić na cztery trójkąty . W każdym wydaniu jest pysznie! Polecam!
składniki(2 mini torciki)8 kromek
chleba tostowego z tego przepisu lub gotowych
Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionejfarsz
pomidorowy140 g
ricotty2 - 3 łyżki
suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z
suszonych pomidorów1 łyżka
majonezu1 - 2 łyżki pokrojonego drobno
szczypiorku1/2
czerwonej cebuli pokrojona w drobną kostkę
sólpieprzpapryka w płatkachfarsz
tuńczykowy1 puszka (ok 185 g z
olejem)
tuńczyka w oleju1/2
czerwonej cebuli2 łyżeczki
musztardy z
estragonem1 łyżka
majonezułyżeczka
pieprzu1 łyżka
szczypiorkupieprz,
sól do smakuprzygotowanieZ
chleba obciąć skórkę . Przygotować farsze. W jednej misce wymieszać składniki farszu
tuńczykowego, w drugiej
pomidorowego.Spróbować, doprawić, każdy podzielić na dwie porcje Na każdy torcik przeznaczyć 4 kromki.Pierwszą, spodnią kromkę posmarować nadzieniem z
tuńczyka , przykryć drugą kromką, posmarować farszem
pomidorowym, na to położyć trzecią, posmarować
tuńczykiem, przykryć ostatnią.Pozostałym farszem
pomidorowym posmarować boki
tortu (można dodać trochę
majonezu), a wierzch pokrywamy resztą farszu z
tuńczyka. Boki owijamy cieniutkimi plasterkami
sera, wierzch posypujemy
szczypiorkiem.Tak przygotowane torciki zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu, przed podaniem udekorować dowolnie -
jajkami,
kaparami,
rzodkiewką i
ziołami. Smacznego!