Wykonanie
Dzisiaj pomysł na warstwową
sałatkę z
tuńczykiem firmy Graal,
jajkiem,
selerem i
serem. Wielokrotnie ją przygotowywałam, na różnego rodzaju przyjęcia, pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Z przepisu wychodzą dwie miseczki średniej wielkości. Jedną udekorowałam
pomidorkami a drugą
wiśniami. Polecam.
SKŁADNIKI :6 jaj ugotowanych na twardo1 puszka
tuńczyka 170 g w
oleju1 puszka
kukurydzy1 słoiczek tartego
selera100 g
żółtego sera, startego na tarce jarzynowej3-4 łyżki
majonezusól,
pieprz do smakupęczek
szczypiorku drobno pokrojonego
pomidorki,
wiśnie do ozdobyPRZYGOTOWANIE :Z ugotowanych
jajek oddzielamy
białka od
żółtek,
białka ścieramy na tarce jarzynowej a
żółtka rozdrabniamy widelcem.
Tuńczyka,
seler i
kukurydzę odsączamy z zalewy. W większej szklanej misce lub dwóch średnich układamy równomiernie warstwy w następującej kolejności.
Białko,
kukurydza, doprawiamy do smaku i smarujemy porcją
majonezu. Na to
tuńczyk, również doprawiamy, na to wyciśnięty
seler, tarty
ser żółty,
majonez,
szczypior i rozdrobnione
żółtka.
Sałatkę dekorujemy według uznania. Ja użyłam do ozdoby
pomidorki koktajlowe,
wiśnie,
kiełki oraz
czerwoną cebulę.
Sałatkę przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzoną. Smacznego.
Do sałatki z
wiśniami dodałam
groszek, wyszła równie pyszna.