Wykonanie
Pyszne danie. O istnieniu tych gołąbków przypomniał nam Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów. Kiszone liście
kapusty ( w słoiku) kupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim - najwyższa była
pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc polecam, jeżeli nie macie czasu czy ochoty na kiszenie. Gołąbki podałam z sosem zrobionym z
greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta
paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje.

składnikiok 20 liści
kiszonej kapustyszklanka soku z
kapustybulion do zalania gołąbkówfarsz300 g
wieprzowiny200 g
wołowiny200 g
ryżu80 g
wędzonego boczku2- 3
cebule4 ząbki
czosnkułyżka słodkiej mielonej
paprykisól,
pieprzłyżka posiekanej
pietruszkido podania
jogurtpasta paprykowaharissaprzygotowanieOdłożyć najbrzydsze lub porwane liście.
Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce.
Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na
maśle z
boczkiem na złoty kolor.
Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu 10 min - ma być prawie ugotowany.Przygotować farsz: połączyć
mięso z na wpół miękkim
ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną
cebulę i
boczek,
słodką paprykę, posiekany
czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem.Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z
kapusty.Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 2 godzin. Podawać z sosem z
jogurtu wymieszanego z pastą
paprykową o harissą. Smacznego!






