ßßß
Potrzebne będą:- 1 nieduża kapusta- 600g mielonej wołowiny, nie za tłustej- 1 szklanka ugotowanego ryżu- 1 czubata łyżka majeranku- 4 ząbki czosnku rozgniecione w prasce- 1 mała cebula bardzo drobno posiekana- 1 łyżeczka mielonej papryki, najlepiej wędzonej- sól i pieprz- 1 szklanka sosu pomidorowego, bądź przecieru z przyprawamiSposób wykonania:1) Kapustę sparzamy w garnku i oddzielamy 10 ładnych liści na gołąbki.2) Mięso mieszamy w misce z ryżem i przyprawami.3) Dzielimy mięso na 10 kulek, które zawijamy w liście kapusty formując zgrabne gołąbeczki.
4) Duże prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem, wylewamy na dno 1/3 sosu pomidorowego i wykładamy warstwę pozostałych z główki liści kapusty.5) Na to układamy gołąbki i na koniec polewamy resztą sosu pomidorowego.
6) Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy, przykryte folią aluminiową 50 minut.
Smacznego =)Agnieszka