Wykonanie
Cześć =) Gołąbki, to potrawa występująca w wielu różnych wersjach . Nadzienie mogą stanowić m
ięsa,
ryż,
kasze, warzywa,
grzyby - do wyboru, do koloru, zależnie od regionu oraz stanu spiżarni i fantazji kucharza. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na gołąbki z
ryżem i mieloną
wołowiną, przyprawione
czosnkiem,
cebulą i
majerankiem i zapieczone z
sosem pomidorowym =)
Potrzebne będą:- 1 nieduża
kapusta- 600g mielonej
wołowiny, nie za tłustej- 1 szklanka ugotowanego
ryżu- 1 czubata łyżka
majeranku- 4 ząbki
czosnku rozgniecione w prasce- 1 mała
cebula bardzo drobno posiekana- 1 łyżeczka mielonej
papryki, najlepiej wędzonej-
sól i
pieprz- 1 szklanka
sosu pomidorowego, bądź przecieru z
przyprawamiSposób wykonania:1)
Kapustę sparzamy w garnku i oddzielamy 10 ładnych liści na gołąbki.2)
Mięso mieszamy w misce z
ryżem i
przyprawami.3) Dzielimy
mięso na 10 kulek, które zawijamy w liście
kapusty formując zgrabne gołąbeczki.
4) Duże prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy lekko
masłem, wylewamy na dno 1/3
sosu pomidorowego i wykładamy warstwę pozostałych z główki liści
kapusty.5) Na to układamy gołąbki i na koniec polewamy resztą
sosu pomidorowego.
6) Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy, przykryte folią aluminiową 50 minut.
Smacznego =)Agnieszka