ßßß Cookit - przepis na Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

nazwa

Wykonanie

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.
Składniki:
500 g mięsa wołowego bez kości
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryki
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz, majeranek lub oregano
olej
ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego
Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Podlewamy zimną wodą i dusimy powoli pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę. Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę i sos pomidorowy (może być koncentrat). Gotujemy jeszcze chwilę. Sos powinien być dość gęsty. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ale zazwyczaj przy sporej ilości mięsa i warzyw nie jest to potrzebne (po dodaniu mąki jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia).
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/08/gulasz-wegierski.html