Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.Składniki:500 g mięsa wołowego bez kości2 cebule2 ząbki czosnku2 paprykiłyżeczka ostrej paprykisól, pieprz, majeranek lub oreganoolejewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowegoOpłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Podlewamy zimną wodą i dusimy powoli pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę. Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę i sos pomidorowy (może być koncentrat). Gotujemy jeszcze chwilę. Sos powinien być dość gęsty. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ale zazwyczaj przy sporej ilości mięsa i warzyw nie jest to potrzebne (po dodaniu mąki jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia).