ßßß
Składniki na porcje dla 4 osób:600 g mielonej wołowiny2 średnie bakłażany1 czerwona papryka1 duży pomidor200 ml passaty2 ząbki czosnkumała cebulaostra papryka w płatkachsłodka paprykaoreganosól, pieprzolejBakłażana pokroić w plastry. Do mięsa mielonego dodać startą cebule, doprawić solą, pieprzem i paprykami, wymieszać i firmować okrągłe kotleciki o średnicy takiej, jak plastry bakłażana. Naczynie żaroodporne wysmarować oleje i układać pionowo przemiennie bakłażana i mięso tak aby każdy rządek zaczynał się i kończył plastrem bakłażana. Między rzędami powtykać kawałki pomidora i papryki, posypać płatkami czosnku i zalać passatą doprawioną oregano, papryką, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45-50 minut.