ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Coś dla miłośników bezmięsnych dań - zapraszam na kombinowane gołąbki z ryżem i pieczarkami :)
Składniki:
1 główka kapusty
Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek
Sposób przygotowania:
1. R obimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2 . Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrze wamy olej, dajemy pieczarki i d u simy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę s iekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Farsz p rzyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty . W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkł a dam y gł ówkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem .
Smacznego!!!
Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Sos pomidorowy na soku pomidorowym
Sos pomidorowy z papryką
Szybki sos pomidorowy
Sos pieczarkowy
Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)
Miłego dnia!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/09/goabki-z-ryzem-i-pieczarkami.html