Wykonanie
Coś dla miłośników bezmięsnych dań - zapraszam na kombinowane gołąbki z
ryżem i
pieczarkami :)
Składniki:1 główka
kapustyFarsz:2 szklanki
ryżupół kilo
pieczarek2 duże
cebulepieprzsólmajeranekSposób przygotowania:1. R obimy farsz:
ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.2 .
Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrze wamy
olej, dajemy
pieczarki i d u simy, aż
pieczarki będą miękkie. Dodajemy do
ryżu.3.
Cebulę s iekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do
ryżu.4. Farsz p rzyprawiamy
pieprzem,
solą i
majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy
kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb
kapusty . W garnku gotujemy
wodę, dodajemy odrobinę
octu i wkł a dam y gł ówkę
kapusty. Ściągamy pojedynczo liście
kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść
kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście
kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy
wodą, przykrywamy liściem z
kapusty.7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy
kapusta mięknie).8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem .Smacznego!!!
Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Sos pomidorowy na
soku pomidorowymSos pomidorowy z
paprykąSzybki
sos pomidorowySos pieczarkowyMam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)Miłego dnia!