ßßß
(z sosem pomidorowym)Składniki:(na dużą blachę)-1 kg mięsa mielonego- 1 duża główka białej kapusty- 2 woreczki ryżu- 2 duże cebule- sól, pieprz, papryka, majeraneksos:- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- łyżka śmietany- 3 ząbki czosnku- sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1.Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy kapustę przez ok.20 minut aby trochę zmiękła. Po 20 minutach wyjmujemy kapustę łyżką cedzakową. Wodę po kapuście zużyjemy do sosu pomidorowego.
2.Gotujemy dwa woreczki ryżu. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją do złotego koloru.3.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy ugotowany ryż oraz cebulę. Składniki łączymy za pomocą naszej dłoni, a w trakcie przyprawiamy mięso solą, pieprzem,papryką oraz majerankiem.
4.Na dno blachy wykładamy warstwę kapusty.
Następnie wykładamy całe mięso.
Na koniec wykładamy resztę kapusty i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
5.Sos:Do gotującej się wody po kapuście dodajemy koncentrat pomidorowy,śmietanę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku i sos gotowy.Zapiekankę można można jeść z ziemniakami lub bez. Kroimy, wykładamy na talerz i polewamy sosem.Dziś udostępniam wspaniałą piosenkę zespołu Kings Of Leon:"Pyro"PozdrawiamMichał ;)