Wykonanie
Składniki: 10 duzych, twardych
pomidorów, 500 g
mięsa mielonego, 100 g
ryżu, 1
jajko, pół
cebuli, 3 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek.Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę i
czosenk posiekać i podsmażyc na patelni, jak się juz trochę podsmazy dołozyc
mieso i razem krótko podsmażyć
mięso ma tylko zmienić kolor.
Ryż i
mięso ostudzić. W tym czasie
pomidory umyć, odkroić im czapeczki i wydrążyć ze środka miąższ (*nie wyrzucać, przełożyć go do garnuszka). W misce wymieszać ryz z
mięsem,
jajkiem i
przyprawami.
Pomidory lekko solimy w środkui i nadziewamy
mięsno ryżowym farszem, przykrywamy czapeczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 20-30 minut.
*Z odłożonego miąższu mozna zrobić
sos pomidorowy, który można
potem użyć do pasty, lub do klopsików, albo na jego bazie ugotować zupę
pomidorową.