Wykonanie
            Składniki: 10 duzych, twardych 
pomidorów, 500 g 
mięsa mielonego, 100 g 
ryżu, 1 
jajko, pół 
cebuli, 3 ząbki 
czosnku, 
sól, 
pieprz, 
majeranek.Przygotowanie: 
Ryż ugotować w osolonej wodzie. 
Cebulę i 
czosenk posiekać i podsmażyc na patelni, jak się juz trochę podsmazy dołozyc 
mieso i razem krótko podsmażyć 
mięso ma tylko zmienić kolor. 
Ryż i 
mięso ostudzić. W tym czasie 
pomidory umyć, odkroić im czapeczki i wydrążyć ze środka miąższ (*nie wyrzucać, przełożyć go do garnuszka). W misce wymieszać ryz z 
mięsem, 
jajkiem i 
przyprawami. 
Pomidory lekko solimy w środkui i nadziewamy 
mięsno ryżowym farszem, przykrywamy czapeczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 20-30 minut.

*Z odłożonego miąższu mozna zrobić 
sos pomidorowy, który można 
potem użyć do pasty, lub do klopsików, albo na jego bazie ugotować zupę 
pomidorową.