Wykonanie
Bardzo smaczne gołąbki. Użyłam
włoskiej kapusty, farsz bardzo tradycyjny -
mięso,
ryż,
przyprawy.
Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam.

składnikiok 20 liści
kapusty włoskiej ( miałam 2 główki)farsz:600 g
wieprzowiny100 g
ryżu2
cebule5 ząbków
czosnku2 łyżki
majerankusól,
pieprz1 - 2 łyżki posiekanej
pietruszki na sos:750 ml
bulionu500 g
przecieru pomidorowegosól,
pieprzmajeranekczosnekprzygotowanie
Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce.
Cebulę i
czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze.
Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu ok 10 min - ma być prawie ugotowany.Przygotować
kapustę.
Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku.Przygotować farsz: połączyć
mięso z na wpół miękkim
ryżem, dodać
cebulę i
czosnek,
majeranek,
natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem.
Bulion wymieszać z
przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
majerankiem.Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać gorącym
sosem pomidorowym, wierzch przykryć liśćmi
kapusty.Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C ok 2 godzin. Smacznego!




