Wykonanie
Bardzo smaczne gołąbki.
Wołowina z pęczakiem to świetne połączenie. Na dodatek gołąbki robione w wolnowarze to duża wygoda. Wstawiamy i zapominamy. Można je oczywiście przygotować w sposób klasyczny, bez wolnowaru. Będą równie dobre. Przepis na gołąbki tradycyjne tutaj . Polecam.

składnikiok 20 liści
kapusty włoskiejfarsz:500 g
wołowiny300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego )2
cebule5 - 6 ząbków
czosnku3 - 4
suszone grzyby, zmielone
sól,
pieprz1 - 2 łyżki posiekanej
pietruszki lub
koperku na sos:ok 750 ml
bulionu1 puszka pokrojonych
pomidorówsól,
pieprzczosnekprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją
Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce.
Cebulę i
czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Pęczak opłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 min - ma być prawie ugotowany.
Cebulę przesmażyć na
oleju, niech zmięknie i się zezłoci.Przygotować
kapustę.
Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku.W mikrofali - wyciąć głąb,
kapustę włożyć do kuchenki na ok 5 min. Po kolei odrywać liście. W razie potrzeby wstawić na chwilę do mikrofalówki.Przygotować farsz: połączyć
mięso z pęczakiem, dodać
cebulę i
czosnek,
natkę pietruszki, zmielone
grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem.
Bulion wymieszać z
przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić
solą,
pieprzem,
czosnkiemNa środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego
sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi
kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 9 godzin lub HIGH dla 4 do 5 godzin.Smacznego!




