ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z wołowiną z wolnowaru

Gołąbki z wołowiną z wolnowaru

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne gołąbki. Wołowina z pęczakiem to świetne połączenie. Na dodatek gołąbki robione w wolnowarze to duża wygoda. Wstawiamy i zapominamy. Można je oczywiście przygotować w sposób klasyczny, bez wolnowaru. Będą równie dobre. Przepis na gołąbki tradycyjne tutaj . Polecam.
składniki
ok 20 liści kapusty włoskiej
farsz:
500 g wołowiny
300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego )
2 cebule
5 - 6 ząbków czosnku
3 - 4 suszone grzyby, zmielone
sól, pieprz
1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos:
ok 750 ml bulionu
1 puszka pokrojonych pomidorów
sól, pieprz
czosnek
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją
Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Pęczak opłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 min - ma być prawie ugotowany.
Cebulę przesmażyć na oleju, niech zmięknie i się zezłoci.
Przygotować kapustę. Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku.
W mikrofali - wyciąć głąb, kapustę włożyć do kuchenki na ok 5 min. Po kolei odrywać liście. W razie potrzeby wstawić na chwilę do mikrofalówki.
Przygotować farsz: połączyć mięso z pęczakiem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, zmielone grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem
Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.
Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 9 godzin lub HIGH dla 4 do 5 godzin.
Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2016/04/goabki-z-woowina-z-wolnowaru.html