ßßß
Składniki:– szklanka kaszy jęczmiennej– ok. 6 pieczarek– garść pomidorków koktajlowych– garść pietruszki– 3 ząbki czosnku– średnia cebula– 0,75 – 1 litr bulionu– 2 łyżki masła– sól, pieprzSiekamy czosnek, a cebulkę kroimy w cienkie plasterki – podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia. Następnie dodajemy kaszę i obsmażamy około 5 minut, po czym dolewamy odrobinę bulionu, tak, aby pokrył składniki. Kiedy bulion się wchłonie, dolewamy kolejną partię i czekamy na wchłonięcie w kaszę – powtarzamy tę samą czynność do całkowitego zużycia bulionu.W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na dużym ogniu na łyżce masła do momentu, aż wyparuje z nich woda. Przygotowujemy także pomidorki – kroimy w ćwiartki oraz natkę, siekając ją na drobno.Kiedy zużyjemy cały bulion i kasza napęcznieje, dodajemy pieczarki, pomidorki, natkę i mieszamy danie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut.
Smacznego!