Wykonanie
Taki obiadek , który kojarzy mi się z jesienią, szarością dni, troszkę z przymrozkami.
Kapusta kiszona jest przysmakiem w naszym domu i nie wyobrażam sobie jak mogłoby jej nie być - tym razem wystąpiła w tradycyjnym przepisie z
żeberkami wieprzowymi. Potrawa może nie wygląda najapetyczniej ale zapewniam, że smak wynagradza wszelkie estetyczne niedociągnięcia.- 1,2 kg
żeberek wieprzowych- 80 dkg
kapusty kiszonej- ok. 0,5 l.
bulionu ( u mnie 400ml wystarczyło)-
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka wędzona słodka- porządna łyżka
smalcu- 1 duża
cebula- 2-3 ząbki
czosnkuMięso dzielimy na porcje, myjemy, osuszamy, obsypujemy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym
smalcu.
Mięso odkładamy na talerz.
Cebulę kroimy w kosteczkę a
czosnek siekamy i przesmażamy wszystko na tłuszczu, który pozostał z
mięsa.W tym samym czasie, kroimy
kapustę, możemy umyć ale ja tego nie robię i wkładamy do garnka. Zalewamy
bulionem i dusimy ok 10 min. Po tym czasie dosypujemy
paprykę , dodajemy
mięso,
cebulę z
czosnkiem, mieszamy delikatnie i dusimy do miękkości
mięsa czyli dobrą godzinę. Pod koniec duszenia możemy jeszcze doprawić
majerankiem i
papryką.