Wykonanie
Brzmi zatrważająco? Jak to w smalcu? A tak - i zapewniam, efekt końcowy jest pyszny. Wiele zależy od jakości
smalcu, to bardzo ważny składnik, dlatego radzę Wam użyć, domowego, pachnącego
czosnkiem,
cebulką i
majerankiem (mój przepis jest TU).
Mięso jest najpierw lekko obsmażone, a
potem leniwie dusi się ze słodką
czerwoną cebulą. W trakcie tego dość długiego procesu smaki się cudownie łączą i otrzymujemy mięciutkie, delikatne
mięsko w bardzo przyjemnym, dość gęstym i bardzo smacznym sosie.
Składniki:1 kg kawałków
kurczaka (u mnie pałki)2-3 łyżki dobrego
smalcu ze skwarkami,
czosnkiem,
majerankiem i
cebulą3
czerwone cebule1 płaska łyżeczka słodkiej, mielonej
paprykisól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kurczaka myję, osuszam, oprószam
solą i
pieprzem i na łyżce
smalcu delikatnie obsmażam, by nabrał koloru. Zdejmuję go z patelni, a na pozostały tłuszcz ze skwarkami wykładam pocięte w grube piórka
cebule. Podsmażam je do zeszklenia pod przykryciem, po czym przekładam z powrotem na patelnię
kurczaka, lekko mieszam, zmniejszam mocno ogień i duszę razem ok. godziny pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając.
Cebula powinna puścić sok, w którym
mięso delikatnie będzie się dusiło. Gdy
mięso jest już mięciutkie, dodaję
paprykę i całość duszę jeszcze 15 minut. Ewentualnie dodaję odrobinę
wody ( u mnie nie było takiej potrzeby).Przepis autorski.