Wykonanie
Świeży
żytni chleb,
ogórek małosolny i
smalec =
trio nie do zastąpienia. Wszystkich, którzy są na diecie i chcą na niej pozostać uprasza się o odejście od monitorów lub zapomnienie na chwilę o rygorze liczenia kalorii. Bardzo
mięsny i bardzo aromatyczny
smalec z
cebulą białą i czerwoną,
majerankiem,
pieprzem i
czosnkiem.2 kg
boczku mięsnego(wiem, że
boczek nigdy nie jest chudy, ale starajcie się wybierać ten z jak największą ilością
mięsa)1
cebula biała1
cebula czerwona5 ząbków
czosnkusólświeżo mielony
pieprzdwie szczypty
majeranku-
Boczek mielimy na grubych oczkach. Można pokusić się o pokrojenie go w kostkę, ale zajmuje to mnóstwo czasu.- Zmielony
boczek przekładamy do garnka i ustawiamy na wolnym ogniu. Smażymy go około dwóch godzin, aż
mięso zacznie się rumienić i lekko przywierać do dna.- Pod koniec smażenia dodajemy obrane
cebule, które wcześniej trzeba przekroić na ćwiartki, nie przecinając ich jednak do końca (nie mogą się rozpaść w
smalcu). Do tego dokładamy ząbki
czosnku w łupinach oraz doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Smażymy razem do momentu, w którym
cebule otworzą się i zmiękną. Wtedy wyłączamy gaz, wyciągamy
cebulę i
czosnek.
Smalec przelewamy do miseczek i wyciskamy do niego upieczony
czosnek. Zostawiamy do stężenia na całą noc.Smacznego i braku wyrzutów sumienia:)