ßßß
Składniki :1 kurczak – około 1,2 kg1 duża cebula biała1 łyżka smalcu1 łyżeczka majeranku – otartego2 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego ( można mniej, ja lubię jego aromat i ostrość )sól do smaku2 łyżeczki maggi w płynie1 łyżeczka mąki pszennej
Kurczaka ćwiartujemy na kawałki , małe i dość równe , wtedy żaden się nie rozgotuje , a wszystkie dojdą równo 😉 Nacieramy je pieprzem, 1 łyżeczką maggi , solą i majerankiem , odstawiamy na godzinę do lodówki , a najlepiej na całą noc . Cebule kroimy w ćwiartki . W brytfance rozgrzewamy smalec i obsmażamy na nim kurczaka – układając skórką do dołu , aż uzyskamy mocno przysmażone skórki . Podlewamy szklanką wody , obkładamy cebulą , dolewamy resztę maggi ( 1 łyżeczkę ), szczelnie przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu około 60 minut . Po tym czasie sos , który wytworzy się z mięsa powinien zredukować się – odparować o połowę , jeśli nie , to odkrywamy przykrywkę i czekamy aż odrobinę odparuje . Do pozostałego wywaru dodajemy mąkę rozrobioną w 4 łyżkach wody ( najlepiej rozetrzeć ją blenderem ,żeby nie było grudek ) , dolewamy mieszając , żeby nie powstały kluchy , tylko aksamitny sos pieczeniowy . Gotowe 😉 W trakcie pieczenia od czasu do czasu kontrolujcie czy aby kurak nie przywarł do brytfanki i nie zaczął się przypalać .