Wykonanie
Bardzo smaczne danie obiadowe. Przepis znalazłam na tej stronie, pochodzi z książki Davida Lebovitz'a "My Paris Kitchen" Książki niestety jeszcze nie mam. Zdjęcie kurzyny w internecie było tak piękne, że musiałam sprawdzić czy danie jest tak samo smaczne jak piękne. Jak na
kurczaka za którym nie przepadam, wyszło całkiem dobre. Duża ilość
musztardy powoduje, że
mięso staje się wyraziste. Danie wymaga nieco pracy, ale warto je zrobić. Użyłam
udek kurczaka zagrodowego, który jest zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły
kurczak. Polecam!
składniki8 kawałków
kurczaka (udka, nogi, ze skórą i kośćmi)100 g
wędzonego boczku pokrojonego w kostkę1 / 2 szklanki + 3 łyżki
musztardy Dijon1/4 łyżeczki
papryki słodkiej lub słodkiej wędzonejświeżo zmielony
czarny pieprz do smaku3/4 łyżeczki
soli morskiej1 mała
cebula, drobno pokrojona w kostkę1 łyżeczka świeżych liści
tymianku250 ml
białego wina1 łyżka francuskiej
musztardy ziarnistej2 do 3 łyżki gęstej
śmietany kremówki (36%)posiekane
liście pietruszki lub
szczypiorku, do dekoracji
oliwa z oliwekciepła
woda, w razie potrzebyprzygotowanie
Kurczaka umyć i osuszyć.W misce wymieszać 1/2 szklanki
musztardy Dijon z
papryką, świeżo zmielonym
pieprzem i
solą. Wrzucić kawałki
kurczaka i obtoczyć
musztardową mieszanką, nieco
musztardy wsunąć również pod skórę
kurczaka.Odłożyć na bok.Rozgrzać duża patelnię lub garnek z grubym dnem, na średnim ogniu i dodać
boczek. Smażyć
boczek, często mieszając, do czasu aż się wytopi i lekko zbrązowieje - około 4 minut. Zdjąć
boczek z patelni i osączyć na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Na patelni zostawić około 1 łyżki tłuszczu.Dodać
cebulę i smażyć na tłuszczu z
boczku przez około 5 minut, aż będzie miękka i ładnie zeszklona. Wymieszać z
tymiankiem i smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć
cebulę na
boczekJeśli to konieczne, dodać na patelnię odrobinę
oliwy i włożyć kawałki
kurczaka tak aby leżały w jednej warstwie . Smażyć, aż zbrązowią się dobrze z jednej strony, przewróć je i obsmażyć na brązowo z drugiej strony. Odłożyć kawałki ładnie zrumienionego
kurczaka na
cebulę i
boczek. Na gorącą jeszcze patelnię wlać
wino, zeskrobać z dna wszystkie smaki. Ponownie włożyć na patelnię kawałki
kurczaka razem z
boczkiem i
cebulą. Przykryć i gotować
kurczaka na małym lub średnim ogniu, obracając kawałki w sosie kilka
razy, aż
kurczak będzie upieczony przez 15 do 25 minut. Sprawdzić czy
mięso nie jest czerwone - jeśli tak, kontynuować gotowanie przez kolejnych kilka minut.Zdjąć patelnię z ognia. Przenieść
kurczaka na półmisek, a do sosu na patelni dodać pozostałe 3 łyżki
musztardy Dijon,
musztardę ziarnistą , crème fraîche i lub
śmietanę . Jeśli ilość sosu bardzo się zmniejszyła i jest bardzo gęsty, można dodać nieco ciepłej
wody. Polać sosem
kurczaka, posypać posiekaną
natkę pietruszki i podawać. Smacznego!