ßßß
SkładnikiOliwa2 łodygi selera naciowego2 cebule1/2 łyżeczki suszonego tymiankuŁyżeczka suszonego majeranku500g suszonego grochu250g surowego wędzonego boczku1,5l bulionu warzywnegoSól morska, świeżo zmielony czarny pieprzMusztarda sarepskaKilka płatków macyPrzygotowaniePosiekaj drobno łodygi selera i cebulę, boczek pokrój w kostkę.Dokładnie wypłucz groch – na sitku lub durszlaku.W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę, seler i suszone zioła i podsmażaj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Kiedy warzywa zmiękną, ale nie będą jeszcze zrumienione, dodaj boczek i podsmażaj przez chwilę, mieszając co jakiś czas.Dodaj do garnka groch, wlej bulion i doprowadź do wrzenia.Zmniejsz płomień do małego i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 1 i 1/2 godziny, aż groch będzie zupełnie miękki.Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z płatkami chrupiącej macy.Smacznego!Zobacz także:Soczewicowa ze szpinakiemGroszkowaRosół