ßßß Cookit - przepis na Grochówka

Grochówka

nazwa

Wykonanie

Zupa idealna na zimowe mrozy, których w tym roku w zasadzie nie było. Okazuje się jednak, że doskonale sprawdzi się również w chłodniejszy już-prawie-wiosenny dzień. Aromatyczna, pożywna, po prostu pyszna! Przepis pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J.Oliver’a (z rozdziału Szwecja), ale zupa bardzo przypomina naszą polską, wojskową grochówkę – tym bardziej, że wprowadziłam kilka ulepszeń.
Składniki
Oliwa
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Łyżeczka suszonego majeranku
500g suszonego grochu
250g surowego wędzonego boczku
1,5l bulionu warzywnego
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Musztarda sarepska
Kilka płatków macy
Przygotowanie
Posiekaj drobno łodygi selera i cebulę, boczek pokrój w kostkę.
Dokładnie wypłucz groch – na sitku lub durszlaku.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę, seler i suszone zioła i podsmażaj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy warzywa zmiękną, ale nie będą jeszcze zrumienione, dodaj boczek i podsmażaj przez chwilę, mieszając co jakiś czas.
Dodaj do garnka groch, wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz płomień do małego i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 1 i 1/2 godziny, aż groch będzie zupełnie miękki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z płatkami chrupiącej macy.
Smacznego!
Zobacz także:
Soczewicowa ze szpinakiem
Groszkowa
Rosół
Źródło:http://mammadeli.com/2014/03/09/grochowka