Wykonanie
Zimową
porą, nawet tak łagodną jak w tym roku, wolnowar pracuje u mnie bardzo często. Znacznie bardziej lubię wrzucić coś do gara wieczorem i rano już
mieć gotowe danie, do późniejszego przygrzania, niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony. A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z
czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić
octem balsamicznym. Przed dodaniem
bulionu, można
cebulę przełożyć do zwykłego garnka i zupę doprawić już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej kawałki
cebuli.

składniki (na 8 porcji)ok 1 kg
czerwonej cebuli, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki (ok 3 mm)1/4 szklanki roztopionego
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1/4 łyżeczki suszonych liści
tymianku2 łyżki
mąkiliść laurowyząbek
czosnku1-2 liście
szałwii3 /4 szklanki
wytrawnego sherry lub
czerwonego wina1/4 szklanki
wody1 litr
bulionu wołowego (4 szklanki)po 2 kromki
bagietki na osobę
ser Gruyere lub
Cheddar starty lub w plasterkachŚwieża
natka pietruszki, do przybraniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać
oliwą. Umieścić
cebulę,
masło,
sól,
pieprz i suszony
tymianek. W misce dokładnie wymieszać
mąkę,
sherry i
wodę. Zalać mieszaniną
cebulę.Przykryć i gotować w ustawieniu low 9 do 10 godzin lub do czasu, aż
cebula będzie miękka i w kolorze głębokiego brązu.Do gotowej
cebuli wlać gorący
bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca.W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie
serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia
sera. Podawać porcję zupy z 2 grzankami z
serem. Posypać
natką, doprawić do smaku
octem balsamicznym. Smacznego!



