Wykonanie
Wygodny przepis na zupę ze strony Betty Crocker Tak czułam, targając ten gar do domu, że będziemy przyjaciółmi. Zupę
cebulową lubię bardzo. Jedyne czego w niej nie lubię, to faza powolnego duszenia i brązowienia
cebuli. I właśnie tutaj gar okazał się znakomity. Po nocy spędzonej w wolnowarze, bez mojego udziału, bez mieszania i zastanawiania się
czemu to tak długo trwa,
cebula była miękka, brązowa i gotowa do zalania
bulionem! Nic nie przywarło, nic się nie przypiekło.

składniki (na 8 porcji)ok 1 kg
cebul, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki1/4 szklanki roztopionego
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1/4 łyżeczki suszonych liści
tymianku5 łyżek
mąki uniwersalnej3/4 szklanki
wytrawnego sherry1/4 szklanki
wody1 litr
bulionu wołowego (4 szklanki)po 2 kromki
bagietki na osobę(około 10 oz)
ser Gruyere lub
Chedar starty lub w plasterkachŚwieże liście
tymianku, do
przypraniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać
oliwą. Umieścić
cebulę,
masło,
sól,
pieprz i suszony
tymianek. W misce dokładnie wymieszać
mąkę,
sherry i
wodę.. Zalać mieszaniną
cebulę.Przykryć gotować w ustawieniu low 9 do 10 godzin lub do czasu, aż
cebula będzie miękka i w kolorze głębokiego brązu.Do gotowej
cebuli wlać gorący
bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca.W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie
serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia
sera. Podawać porcję zupy z 2 grzankami z
serem. Posypać świeżym
tymiankiem. Smacznego!
