Wykonanie
Delikatny smak
cebuli, wzbogacony
tymiankiem z chrupiącą grzanką z
serem...


Chodziła za mną od przeszło miesiąca - zupa cebulowa. Nie wiem skąd ten pomysł się wziął w mojej głowie, gdyż
jadłam ją tylko raz w życiu i szczególnie tego faktu nie zapamiętałam, ale... Hm... Nie raz powtarzam, że człowiek dojrzewa również do smaków. Tym razem w moim życiu nastał czas na zupę
cebulową. Najbardziej podszedł mi pomysł na francuską zupę z grzankami, ale nie nie byłabym sobą, gdybym tego przepisu nie zmodyfikowała do własnych potrzeb ekonomiczno-czasowych. Zupa wyszła przepyszna pomimo wprowadzonych zmian. Polecam więc z całego
serca.Składniki:- 3 duże
cebule- 100 g
masła- 2 łyżki
mąki- 2 litry rosołu lub
wywaru z warzyw-
przyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek,
czosnek,
liście laurowe-
bagietka na grzanki- odrobina tartego
sera żółtegoPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy według uznania - ja posiekałam w piórka, które lekko rozdrobniłam.W garnku przygotowujemy
wywar (w tym przypadku: korpus
kurczaka,
marchewka, kostka bulionowa na bazie warzyw). Gotowy
wywar odcedzamy.Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
cebulę i na lekkim ogniu trzymając czekamy aż się lekko zeszkli. Dodajemy
mąkę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Dodajemy 2 chochelki
wywaru, chwilę trzymamy na ogniu, następnie całość przelewamy do garnka z
wywarem, który wstawiamy na ogień. Dodajemy
przyprawy i pozostawiamy, aby sobie pyrkał.Nagrzewamy piekarnik.
Bagietkę kroimy na kromki, które posypujemy
startym serem. Zapiekamy.Grzankę umieszczamy w naczyniu i zalewamy zupą. Gotowe. Smacznego!