Wykonanie
Zupę
cebulową chciałam zrobić od dawna. Niestety zawsze coś wypadało, a to brak składników, a to było za gorąco na taką zupę. W końcu się udało i muszę powiedzieć, ze przyrządzę ją jeszcze nie jeden raz. Dla mnie rewelacja. Polecam zwłaszcza na chłodniejsze dni. Idealnym dodatkiem do tej zupy są
serowe grzanki.Składniki:5 dużych
cebul2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1,5 l
wywaru z warzywpieprzsólbułka lub
bagietkamasło do posmarowania
bułkistarty
żółty serWykonanie:
Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na
maśle. Następnie
cebulę oprószyć
mąką, zarumienić i wymieszać.Do
cebuli wlać trochę zimnego
wywaru i wymieszać.
Cebulę przełożyć do reszty
wywaru, doprawić
solą i
pieprzem a następnie gotować na małym ogniu przez 20 minut.Przygotować grzanki:
Bułkę pokroić na kromki, posmarować
masłem i posypać
startym serem.
Bułki przełożyć na blaszkę i zapiekać w temperaturze 180 o C aż
ser się roztopi a grzanki zrobią się chrupiące.Zupę i grzanki podawać według własnego uznania, osobno lub razem.