Wykonanie
Jak zwykle zostało
mięso z rosołu - tym razem indycze i kurze. I znowu zrobiłam pierogi. Ale tym razem dodałam do
mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z
mięsem,
pieczarkami i
cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam!

składnikiciasto na pierogi2 szklanki
mąki3/4 szklanki gorącej
wodyfarsz (ok 50 szt)ok 200 g gotowanego
mięsa z rosołu (u mnie był to
kurczak i
indyk)2 średnie
cebule250 g
pieczarekłyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
sosu sojowego ciemnego
sólpieprzostra papryka do smaku
oliwa i
masło do smażeniaprzygotowanieciastoprzesianą
mąkę zalać gorącą
wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jezeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.farsz
Mięso posiekać nożem lub w blenderze. Drobno posiekaną
cebulę usmażyć na złoto na
oliwie z
masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu.
Pietruszkę posiekać.
Pieczarki umyć osuszyć, pokroić w plasterki, przesmażyć na
oliwie na złoto, a następnie rozdrobnić w blenderze. Przestudzoną
cebulę,
pieczarki i posiekaną
pietruszkę dodać do
mięsa. Dodać
sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić
solą, dużą ilością
pieprzu i
ostrej papryki (do smaku)Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do
makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia - im cieńsze ciasto, tym krócej . Podawać polane
masłem i zrumienioną na nim
cebulą. Smacznego!Uwaga: Nie wykorzystałam całego ciasta - z reszty zrobiłam domowy
makaron



