Wykonanie
Nie znam nikogo kto nie lubiłby pierogów. Znam za to wiele gospodyń domowych, które nie lubią samego lepienia. No bo jak można to lubić skoro na starcie wiemy, że mamy do zrobienia 300 pierogów lub więcej. Ja najbardziej lubię pierogi na świeżo więc zrobienie 50 sztuk w zupełności mi wystarcza a zajmuje mi to tyle samo czasu co usmażenie sterty naleśników:)Kiedy byłam dzieckiem znałam 4 rodzaje pierogów: z
kapustą i
grzybami, z
podrobami, ruskie i tzw "słodziuchy" czyli
serowe na słodko. Tych ostatnich oraz z
podrobami już nie jadam więc w poszukiwaniu zastępstwa wymyśliłam ciekawy farsz na bazie tych z
soczewicą. Wykorzystałam do niego oczywiście niedzielne
mięso z rosołu i dodałam kilka usmażonych
pieczarek. Całość wyszla tak smaczna, że już samego farszu mogłam się najeść a o pierogu to już się nie
mówi.

Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
masła lub
oleju1
jajko roztrzepaneokoło 1 szklanki ciepłęj
wodySkładniki na farsz:20 dag
soczewicymięso z 2
udek kurczaka lub z 1 udka
indyka6-7
pieczarek1
cebulasól,
pieprzolejSoczewicę opłukać, zalać
wodą i gotować do miękkości.
Mięso z rosołu obrać, pokroić na drobne kawałki.
Cebulę pokroić, podsmażyć na rozgrzanym
oleju, dodać pokrojone
mięso z indyka, smażyć razem. Na drugiej patelni podsmażyć
pieczarki. Kiedy
woda odparuje przełożyć je do
mięsa z
cebulą. Do tej samej patelni dodać ugotowaną
soczewicę. Wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
masło lub
olej oraz
jajko. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Ciasto wałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą
wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.Smacznego:)