Wykonanie
Soczewica coraz śmielej wkracza na kuchenne salony w końcu to świetne źródło
białka i roślina, którą można wykorzystać do wielu potraw. Ja smak
soczewicy poznałam o wiele wcześniej niż stała się popularna jeszcze jako dziecko zajadałam się babcinymi pierogami z
soczewicą. Dziś pomysł właśnie na tą wersję pierogów :)
0,5 kg
mąkiszklanka ciepłej
wodyłyżka
oleju0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliMąkę przesiać przez sito razem z
sodą, dodać szczyptę
soli i
olej. Dolać ciepłą
wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.
Farsz400 g
soczewicy (może być czerwona/zielona- ja akurat preferuję smak zielonej)100 g
pieczarek2
cebulepieprz,
sólSoczewicę wsypać do garnka i zalać
wodą tak aby przykrywała dokładnie
soczewicę.
Pieczarki obrać pokroić i także dodać do
soczewicy. Gotować ok 40 min aż
soczewica wchłonie
wodę i
zrobi się miękka.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju.
Soczewicę oraz
cebulę przepuścić przez maszynkę do
mielenia mięsa ewentualnie zblendować na gładką masę.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Na każde kółko nakładać około łyżeczkę farszu. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.W dużym garnku zagotować
wodę z odrobiną
oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna
wodą.