Wykonanie
            Soczewica coraz śmielej wkracza na kuchenne salony w końcu to świetne źródło 
białka i roślina, którą można wykorzystać do wielu potraw. Ja smak 
soczewicy poznałam o wiele wcześniej niż stała się popularna jeszcze jako dziecko zajadałam się babcinymi pierogami z 
soczewicą. Dziś pomysł właśnie na tą wersję pierogów :)

0,5 kg 
mąkiszklanka ciepłej 
wodyłyżka 
oleju0,5 łyżeczki 
sody oczyszczonejszczypta 
soliMąkę przesiać przez sito razem z 
sodą, dodać szczyptę 
soli i 
olej. Dolać ciepłą 
wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.

Farsz400 g 
soczewicy (może być czerwona/zielona- ja akurat preferuję smak zielonej)100 g 
pieczarek2 
cebulepieprz, 
sólSoczewicę wsypać do garnka i zalać 
wodą tak aby przykrywała dokładnie 
soczewicę. 
Pieczarki obrać pokroić i także dodać do 
soczewicy. Gotować ok 40 min aż 
soczewica wchłonie 
wodę i 
zrobi się miękka.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 
oleju.
Soczewicę oraz 
cebulę przepuścić przez maszynkę do 
mielenia mięsa ewentualnie zblendować na gładką masę.Doprawić do smaku 
solą i 
pieprzem.

Na każde kółko nakładać około łyżeczkę farszu. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.W dużym garnku zagotować 
wodę z odrobiną 
oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna 
wodą.