ßßß Cookit - przepis na Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Soczewica coraz śmielej wkracza na kuchenne salony w końcu to świetne źródło białka i roślina, którą można wykorzystać do wielu potraw. Ja smak soczewicy poznałam o wiele wcześniej niż stała się popularna jeszcze jako dziecko zajadałam się babcinymi pierogami z soczewicą. Dziś pomysł właśnie na tą wersję pierogów :)
0,5 kg mąki
szklanka ciepłej wody
łyżka oleju
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Mąkę przesiać przez sito razem z sodą, dodać szczyptę soli i olej. Dolać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.
Farsz
400 g soczewicy (może być czerwona/zielona- ja akurat preferuję smak zielonej)
100 g pieczarek
2 cebule
pieprz, sól
Soczewicę wsypać do garnka i zalać wodą tak aby przykrywała dokładnie soczewicę. Pieczarki obrać pokroić i także dodać do soczewicy. Gotować ok 40 min aż soczewica wchłonie wodę i zrobi się miękka.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Soczewicę oraz cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa ewentualnie zblendować na gładką masę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na każde kółko nakładać około łyżeczkę farszu. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/09/pierogi-z-soczewica.html