Wykonanie
Smaczna pieczeń z
szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako
wędlina.
Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym
sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało.Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r.

składniki1 kg
szynki wieprzowejmłotkowany
czarny pieprz i
zielony pieprz1 drobno posiekana
papryczka chili50 g
masła1
cebula2 łyżki
mąki pszennejmarynata4
goździki2 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe1/2 szklanki
białego wina100 ml
sosu sojowego ciemnego2 -3 ząbki
czosnku - rozgniecione1-2 gałązki
rozmarynuprzygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć
mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest
mięso odwrócić.Wyciągnąć
szynkę z zalewy i dokładnie osuszyć. Wierzch posypać
pieprzem i
chili. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać połową szklanki
wody i kilkoma łyżkami zalewy. Dołożyć pokrojoną w piórka
cebulę. Naczynie szczelnie przykryć ( np folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu
mięso wyjąć, a powstały sos zlać na patelnię. Dodać
masło wymieszane z
mąką, podgrzać i mieszać aż sos zgęstnieje. Jeżeli sosu było mało, możemy dodać jeszcze 1/2 szklanki
wody.
Mięso, pokrojone w plastry, podgrzać w sosie. Smacznego!





