Wykonanie
Poziom trudnościDomowe
wędliny są teraz na topie.
Szynka wieprzowa, gotowana to
wędlina, którą łatwo można przygotować w domu. Tak przyrządzona
szynka jest dość słona, z charakterem, ale bez zbędnych, niezdrowych dodatków. Ja naczynie z
szynką wystawiłam na parapet, po paru dniach zalewa z
szynką zamarzły, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na wygląd ani jakość
szynki.Składniki:1 kg
szynki wieprzowej (najlepiej w kształcie kulki)½ l
wody2
liście laurowe15 ziaren
czarnego pieprzu6 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka ziaren
kolendry1 gałązka świeżego
rozmarynu5 ząbków
czosnku35 g peklosoliSposób przygotowania:W garnku doprowadzić do wrzenia
wodę, dodać wszystkie
przyprawy,
rozmaryn i
czosnek. Gotować przez 10 minut, wyłączyć i ostudzić.
Dodać peklosól, dobrze wymieszać. Jeśli macie w swojej kuchni strzykawkę ze specjalną igłą, nastrzyknąć
mięso. Nakłuć
szynkę kilkukrotnie, wtłoczyć część zalewy
między mięśnie.
Przygotować naczynie (najlepiej gliniane (szkliwione), szklane lub z nierdzewnej stali) niewiele szersze od porcji
mięsa. Włożyć
szynkę, zalać całą zalewą, zakryć pokrywką lub folią.
Przez ok. 7 dni przechowywać w zimnym (poniżej 10°C) miejscu, zimą na balkonie lub parapecie, latem w lodówce.
Szynkę bez obstrzykiwania odstawić na ok. 10 dni (raz na dzień można
szynkę obrócić, wtedy na pewno równo nasiąknie zalewą).
Przełożyć do woreczka próżniowego i odessać powietrze.
Torebkę z
szynką włożyć do garnka z
wodą zagrzaną do temperatury 85°C i podgrzewać przez jedną godzinę, utrzymując stałą temperaturę.
Szynkę gotuje się (a tak naprawdę parzy) tyle czasu, ile waży surowe
mięso. Po tym czasie wyjąć woreczek z
mięsem, ostudzić.
Można też gotować
szynkę bez woreczka,
szynka odda trochę
soli, ale i smaku przypraw do
wody, dlatego polecam do gotowania dodać 3 ziarnka
ziela angielskiego i
liść laurowy do smaku. Schować do lodówki na ok. 10 godzin.
Szynka gotowana jest dość zwarta, łatwo ją kroić w plasterki, zarówno nożem jak i na krajalnicy.
Smacznego!