ßßß Cookit - przepis na Szynka wieprzowa, gotowana (domowa wędlina)

Szynka wieprzowa, gotowana (domowa wędlina)

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Domowe wędliny są teraz na topie. Szynka wieprzowa, gotowana to wędlina, którą łatwo można przygotować w domu. Tak przyrządzona szynka jest dość słona, z charakterem, ale bez zbędnych, niezdrowych dodatków. Ja naczynie z szynką wystawiłam na parapet, po paru dniach zalewa z szynką zamarzły, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na wygląd ani jakość szynki.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej (najlepiej w kształcie kulki)
½ l wody
2 liście laurowe
15 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 gałązka świeżego rozmarynu
5 ząbków czosnku
35 g peklosoli
Sposób przygotowania:
W garnku doprowadzić do wrzenia wodę, dodać wszystkie przyprawy, rozmaryn i czosnek. Gotować przez 10 minut, wyłączyć i ostudzić.
Dodać peklosól, dobrze wymieszać. Jeśli macie w swojej kuchni strzykawkę ze specjalną igłą, nastrzyknąć mięso. Nakłuć szynkę kilkukrotnie, wtłoczyć część zalewy między mięśnie.
Przygotować naczynie (najlepiej gliniane (szkliwione), szklane lub z nierdzewnej stali) niewiele szersze od porcji mięsa. Włożyć szynkę, zalać całą zalewą, zakryć pokrywką lub folią.
Przez ok. 7 dni przechowywać w zimnym (poniżej 10°C) miejscu, zimą na balkonie lub parapecie, latem w lodówce. Szynkę bez obstrzykiwania odstawić na ok. 10 dni (raz na dzień można szynkę obrócić, wtedy na pewno równo nasiąknie zalewą).
Przełożyć do woreczka próżniowego i odessać powietrze.
Torebkę z szynką włożyć do garnka z wodą zagrzaną do temperatury 85°C i podgrzewać przez jedną godzinę, utrzymując stałą temperaturę.
Szynkę gotuje się (a tak naprawdę parzy) tyle czasu, ile waży surowe mięso. Po tym czasie wyjąć woreczek z mięsem, ostudzić.
Można też gotować szynkę bez woreczka, szynka odda trochę soli, ale i smaku przypraw do wody, dlatego polecam do gotowania dodać 3 ziarnka ziela angielskiego i liść laurowy do smaku. Schować do lodówki na ok. 10 godzin. Szynka gotowana jest dość zwarta, łatwo ją kroić w plasterki, zarówno nożem jak i na krajalnicy.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/01/szynka-wieprzowa-gotowana-domowa-wedlina