ßßß
Dziś na blogu domowa szynka z szynkowara. Zobaczcie jak niewiele pracy potrzeba, aby przygotować pyszną domową wędlinę. Wędlinę bez całej listy konserwantów czy innych zbędnych zapychacz y.Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować polędwicę z szynkowara .Natomiast jeśli nie posiadacie szynkowara, mięso można też parzyć w garnku z wodą, tak ja na przykład w przepisie na domowy baleron. Tylko szynkę parzymy przez 90 minut, w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni.
Czas przygotowania: 3 dobySkładniki:1500 g szynki wieprzowej1500 ml wody4 , 5 łyżki peklosoli3 ząbki czosnku4 listki laurowe8 ziarenek ziela angielskiego2 łyżki majeranku
Wykonanie:Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy marynować mięso) z dodatkiem ziela i majeranku. Gdy woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso, przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 48 - 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do siatki wędliniarskiej, zawiązujemy, a następnie do plastikowego woreczka, który umieścimy w szynkowarze. Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby woda sięgała minimum do 3/4 wysokości szynkowara.Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza (wyższa temperatura spowoduje, że szynka nie będzie wilgotna) przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki. Ja z reguły chowam szynkę na cała noc.