Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu domowa
szynka z
szynkowara. Zobaczcie jak niewiele pracy potrzeba, aby przygotować pyszną domową
wędlinę.
Wędlinę bez całej listy konserwantów czy innych zbędnych zapychacz y.Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować
polędwicę z
szynkowara .Natomiast jeśli nie posiadacie
szynkowara,
mięso można też parzyć w garnku z
wodą, tak ja na przykład w przepisie na domowy
baleron. Tylko
szynkę parzymy przez 90 minut, w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni.
Czas przygotowania: 3 dobySkładniki:1500 g
szynki wieprzowej1500 ml
wody4 , 5 łyżki peklosoli3 ząbki
czosnku4
listki laurowe8 ziarenek
ziela angielskiego2 łyżki
majerankuWykonanie:
Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy marynować
mięso) z dodatkiem ziela i
majeranku. Gdy
woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać
czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy
mięso, przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 48 - 60 godzin. Raz na 12 godzin
mięso odwracamy.Po tym czasie
mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do siatki wędliniarskiej, zawiązujemy, a następnie do plastikowego woreczka, który umieścimy w szynkowarze.
Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby
woda sięgała minimum do 3/4 wysokości
szynkowara.
Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza (wyższa temperatura spowoduje, że
szynka nie będzie wilgotna) przez 1,5 godziny.
Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki. Ja z reguły chowam
szynkę na cała noc.