ßßß Cookit - przepis na Domowa szynka z szynkowara

Domowa szynka z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś na blogu domowa szynka z szynkowara. Zobaczcie jak niewiele pracy potrzeba, aby przygotować pyszną domową wędlinę. Wędlinę bez całej listy konserwantów czy innych zbędnych zapychacz y.
Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować polędwicę z szynkowara .
Natomiast jeśli nie posiadacie szynkowara, mięso można też parzyć w garnku z wodą, tak ja na przykład w przepisie na domowy baleron. Tylko szynkę parzymy przez 90 minut, w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni.
Czas przygotowania: 3 doby
Składniki:
1500 g szynki wieprzowej
1500 ml wody
4 , 5 łyżki peklosoli
3 ząbki czosnku
4 listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
Wykonanie:
Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy marynować mięso) z dodatkiem ziela i majeranku. Gdy woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso, przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 48 - 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do siatki wędliniarskiej, zawiązujemy, a następnie do plastikowego woreczka, który umieścimy w szynkowarze. Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby woda sięgała minimum do 3/4 wysokości szynkowara.
Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza (wyższa temperatura spowoduje, że szynka nie będzie wilgotna) przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki. Ja z reguły chowam szynkę na cała noc.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/11/domowa-szynka-z-szynkowara.html