ßßß Cookit - przepis na Domowy zakwas na biały barszcz

Domowy zakwas na biały barszcz

nazwa

Wykonanie

Barszcz biały gotuję często, ale prawie zawsze korzystam z gotowego zakwasu.
Tym razem ze względu na okoliczności mam więcej czasu i postanowiłam przygotować go sama.
Jak się uda to na pewno nastawię zakwas na barszcz Świąteczny :)
Będzie na pewno zdrowszy od tego sklepowego.
Tak wygląda zaraz po nastawieniu
Składniki :
ok.500 ml letniej wody
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
4 -5 ząbków czosnku
łyżka majeranku
3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Do słoja wlać wodę, wsypać mąkę- rozmieszać, by nie było grudek
Dodać liście, zmiażdżone ząbki czosnku, ziele, majeranek- wymieszać
Słój zakryć gazą i wstawić do szafki by nie stał na blacie
Raz dziennie mieszać, po 5-6 dniach zakwas powinien nadawać się do przygotowania barszczu
Po przelaniu do butelek może stać w lodówce do 2 tygodniu.
Tak wygląda po trzech dniach od nastawienia.
Po 5 dniach.
Po wymieszaniu po 5 dniach.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/03/domowy-zakwas-na-biay-barszcz.html