ßßß Cookit - przepis na Zakwas pszenny na barszcz biały

Zakwas pszenny na barszcz biały

nazwa

Wykonanie

Czym się różni żur od barszczu białego ? Pierwszy gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a drugi z mąki pszennej. Biały barszcz jest też przeważnie zabielany śmietaną. Oba powinny być kwaskowe. Żur zwykle podaje się z kiełbasą, najczęściej białą a barszcz biały musi być mocno czuć wędzonką. Czasami granice między tymi dwiema zupami zacierają się bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię żurek z wędzoną nutą i zdarza mi się dodać do niego śmietany . Mniejsza o nazwę - najważniejsze żeby było smacznie
Więc kiedy już Wasz zakwas się ukisi możecie użyć go do przygotowania pysznego białego barszczu .
czas przygotowania : ok. 5-7 dni
składniki :
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej albo orkiszowej
1 litr letniej, przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Mąkę wymieszałam w słoju z letnią wodą, dorzuciłam obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy. Przykryłam gazą i odstawiłam na kilka dni w ciepłe miejsce - ot i całą filozofia bo barszcz kisi się sam. Można codziennie zamieszać jeśli się o tym pamięta, najlepiej nawet dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Po 3-4 dniach trzeba spróbować - jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy a jeśli nie zostawiamy go na następnie 2-3 dni żeby zakisił się mocniej bo czas kiszenia zależy od warunków jakie panują w pomieszczeniu.
W czasie kiszenia na powierzchni może tworzyć się piana - to naturalna rzecz. Ja ją zbieram i usuwam. Żeby zakwas szybciej się ukisił można dodać do niego kawałek ususzonego chleba na zakwasie.
Przed dodaniem do zupy przecedziłam zakwas przez gęste sito a nie zużytą część przechowałam w lodówce.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/zakwas-pszenny-na-barszcz-biay.html