ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

nazwa

Wykonanie

Polecam wszystkim zrobienie własnego zakwasu na barszcz biały. Nadaje prawdziwy domowy smak już nigdy nie kupicie gotowego !
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Składniki :
5 łyżek mąki pszennej typ 2000 (zastosowałem typ 1850)
3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
700-800 ml przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki. Ząbki czosnku obieramy, delikatnie zgniatamy na desce i wrzucamy do słoika. Zalewamy letnią przegotowaną wodą i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Mieszamy i następnie nakładamy na wierzch gazę. Zakwas musi mieć kontakt z powietrzem więc nie zamykamy słoika szczelnie. Raz dziennie należy zakwas zamieszać w ciągu 3-5 dni powinien być gotowy. Spróbować jeśli kwaśny jest gotowy, zlewamy go przez sitko i trzymamy pod zamknięciem w lodówce. Spokojnie wytrzyma 2 tygodnie. Smacznego!
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/zakwas-na-barszcz-biay.html