ßßß
Składniki:60 g mąki żytniej60 g mąki pszennej800 ml wody4 ząbki czosnku3 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka majerankupiętka chleba z mąki żytnejPrzygotowanie:Do słoika lub naczynia wsypujemy mąkę żytnią i pszenną,
dodajemy przegotowaną wodę.
Mieszamy dokładnie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i piętkę chleba z mąki żytnej.
Słoik lub naczynie przykrywamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez kilka dni(4-5 dni, zale ż y od temperatury). Zakwas mieszamy codziennie. Po ukiśnięciu odcedzamy przez sitko. Rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.Warto wiedzieć!Czym się różni żur od barszczu białego ?Żur gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a barszcz z mąki pszennej. Żur zazwyczaj podaje się z białą kiełbasą, barszcz biały z wędzonką.Granice między tymi dwiema zupami zacierają się, bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię barszcz z wędzoną nutą, dodaje boczek.Nie interesuje mnie nazwa - najważniejsze żeby zupa była dobra. Jedna z tych dwóch zup zawsze pojawia sie na moim świątecznym stole.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)