Wykonanie
Świetna, sycąca zupa. Możemy użyć
udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie
traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się świetnie. Ta zupa ma jeszcze jedną zaletę,
mięsa nie trzeba przed wrzuceniem do gara obsmażać - wrzucamy i tyle.Jako dodatku użyłam domowych tortilli z tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej strony.

składniki (6 porcji)1 średnia
cebula, posiekana1
papryczka jalapeno, pozbawiona pestek i drobno posiekana3 -4 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżeczki
chili w proszku1 łyżka mielonego
kminu1 łyżeczka
cukru1 puszka
pomidorów2 szklanki
bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia1 puszka
kukurydzy - 300 g po osączeniu1 puszka
czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniuok 1 kg -
udek kurczaka zagrodowego, bez skóry
śmietana kremówka (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku
Pieprz cayenne, opcjonalnie
olejdo podaniatarty
ser cheddarśmietanachipsy tortilla
kolendraprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso umyć i osuszyć, pozbawić skór i ewentualnie kości. Podgrzać kilka łyżek
oleju w głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać
cebulę i jalapeno i podsmażać aż zmiękną, 5 do 7 minut. Dodać
czosnek,
chili w proszku,
kmin i
cukier, smażyć mieszając aż zacznie pachnieć - 30 sekund do 1 minuty. Dodać
pomidory i
bulion. Doprawić
solą i
pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru.Dodać do misy
kukurydzę,
fasolę i uda
kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu "low" przez 6 do 7 godzin (lub na ustawieniu "high" 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki
kurczaka na deskę, oddzielić kości i wyrzucić a
mięso porozdzielać na drobne kawałki dwoma widelcami. Włożyć
mięso do zupy . Jeżeli zupa wydaje nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją
bulionem. Doprawić zupę
solą,
pieprzem i
pieprzem cayenne, do smaku. Można też zupę doprawić
śmietaną kremówką.Podawać udekorowane tartym
serem cheddar, kwaśną
śmietaną, tortillą i
kolendrą . Smacznego!

