Wykonanie
Guacamole, to meksykańska salsa, którą jemy jako przekąskę na przykład z tortillą, ale można jej też używać jako dodatek do różnych dań.Przepisów na guacamole jest wiele, jedne mniej inne bardziej bogate w składniki, jednak zawsze podstawą jest
awokado.Jest to smaczna i zdrowa przekąska.
GuacamoleSkładniki : na przekąskę dla 2 - 4 osób2 dojrzałe
awokado (powinno być miękkie)pół małej
cebulipół
papryczki chili (jeśli lubisz ostre to daj całą)1 średni
pomidor1 ząbek
czosnku1/2 pęczka
kolendrysok z jednej
limonkiszczypta
kminku mielonegoszczypta
pieprzu cayenneszczypta
cukruświeżo mielony
czarny pieprzsólAwokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką wyjmij miąższ. Rozgnieć na papkę. Do miseczki włóż też pestki, żeby
awokado nie ściemniało.
Do drugiej miski włóż drobno posiekane
chili i
cebulę, pokrojonego w kostkę
pomidora (bez skórki i pestek), przeciśnięty przez praskę
czosnek i posiekaną
kolendrę.
Dodaj
awokado. Przypraw
sokiem z limonki,
kminkiem,
pieprzem czarnym i
cayenne,
cukrem,
solą.
SMACZNEGO!
źródło: Best Guacamole Ever