Wykonanie
Ostatnio regularnie kupuję
wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne!
Będę robiła częściej.

składnikikrokiety170 g
ziemniaków, ugotowanych100 g
makreli wędzonej, obranej1 mała
cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku1 łyżka
koperku1
jajo1/2 łyżeczki
papryki w płatkach1 łyżka
bułki tartej + do panierowania
sól,
pieprzsos2 łyżki
jogurtu1 łyżka
majonezy3
pomidory suszone - bardzo drobno posiekaneząbek
czosnku, posiekany
kopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu
Ziemniaki przepuścić przez praskę.
Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki :
ziemniaki,
rybę,
cebulę,
czosnek,
koperek,
jajo,
paprykę. Dosypać
bułkę, dobrze wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w
bułce tartej. Na patelni rozgrzać
olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie się zrumienią. Podawać z
sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego!




