Wykonanie
Przepyszne gołąbki z
jagnięciną i
kaszą bulgur. Jeżeli do tej
pory nie gotowaliście tej
kaszy, to najwyższa
pora spróbować. Jest znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach.
składnikiPorcja na 20 gołąbków2 średnie główki
młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować )400 g zmielonej
jagnięciny220 g
kaszy bulgurl,1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 - 2 łyżeczki
miętydo polania450 ml
bulionu (użyłam baraniego, ale może być wołowy)puszka krojonych
pomidorówpłatki chili lub pasta paprykowa
sól,
pieprz.przygotowaniePrzygotować
kaszę. Bulgur opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić przykryć i odstawić na 30 minut aby
kasza zmiękła. Po kilku minutach sprawdzić czy nie trzeba dolać wrzątku - jeżeli
woda została wchłonięta dolać gorącej, już bez solenia, przemieszać i przkryć.
Cebulę i
czosnek obrać zmiksować w blenderze bardzo drobno.Kiedy
kasza jest już gotowa szykujemy farsz: połączyć
baraninę z na wpół miękkim bulgurem, dodać
cebulę z
czosnkiem,
pietruszkę,
miętę,
paprykę,
sól,
pieprz. Dokładnie wymieszać.
Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście umyć i zachować. Z główki oddzielamy maksymalnie dużo liści, a główkę z której już nic nie możemy oderwać należy zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Z tak sparzonej główki zdjąć kolejno pozostałe liście. Liście, które oddzieliliśmy wcześniej, sparzyć aby zmiękły. Jeżeli jest to konieczne, przycinąć wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Wymieszać w garnku
bulion z
pomidorami, doprawić
pieprzem,
solą i
chili ( wg smaku). Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym
bulionem z
pomidorami, przykryć.Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 1 godziny Smacznego!
.