Wykonanie
Kolejny przepis na faszerowaną, pieczoną
dynię . Była
dynia z
orzechami i
serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz
dynia z
boczkiem i
cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię
sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu.
Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób.

składniki1 niewielka piżmowa
dynia2 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 łyżki
masłaolej rzepakowy lub
oliwa z oliwekdo nadziania80 - 100g
boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę )1
cebula ( pokrojona w kostkę )100 g
sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3 odłożyć do posypania)1 łyżka dowolnych
ziół - posiekanej
natki pietruszki,
kolendry,
szczypiorkupłatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę )
Sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz ( dużo)przygotowanie
Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia, do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć posiekany
czosnek i łyżkę
masła, a następnie skropić
dynię oliwą posypać
solą i
pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki.Wyjąć
dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym
sokiem i
czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć
cebulę, tak aby zmiękła, dodać
boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż
boczek zrobi się chrupiący. Kiedy miąższ lekko przestygnie, rozgnieść go widelcem, dodać
cebulę z
boczkiem,
ser,
zioła,
chili wymieszać delikatnie, doprawić
solą i sporą ilością
pieprzu. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać resztką
sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 - 20 minut. Podawać gorące. Smacznego!



