Wykonanie
Zupy z dyni gotuję często, aby nie znudzić się ich smakiem wciąż coś zmieniam w przepisach bazowych. Najbardziej lubię zupę z pieczonej dyni,
batatów,
cebuli i
czosnku. Pieczenie sprawia, że warzywa są wyjątkowo pyszne, bo się lekko karmelizują.Tym razem miałam pomysł na dodanie tej słodkiej zupie orientalnego charakteru. Zupa jest słodko-pikantna, a dodatkiem do niej są kluseczki z polenty.

Składniki na zupę:1 mała
dynia hokkaido1 duży
batat2 średnie białe
cebule6 lub więcej ząbków
czosnkuolej rzepakowy do smarowania warzyw
woda lub
bulion warzywny (co kto lubi)
sólpieprz czarny mielony – ok. ½ łyżeczki
przyprawa garam masala – 1 łyżka stołowamielona
kolendra – 1-2 łyżeczkimielona
kozieradka – ½ łyżeczki
płatki chili – ½ łyżeczki
cynamon – ½ łyżeczki

Składniki na kluseczki:1 miarka
kaszki kukurydzianej3 miarki
wodysólew. 2-3 szczypty
ziół prowansalskichłyżka
masła (w wersji wegańskiej
oliwa)Przygotowanie zupy:
Dynię,
bataty, i obraną
cebulę przekroić na ćwiartki,
czosnek obrać z łupin. Warzywa posmarować
olejem i ułożyć blasze do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 200 stopni, do uzyskania miękkości dyni i
batata.Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie obrać
dynię i
bataty ze skórki. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Wlać
bulion lub
wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa + minimum 2 szklanki. Jeśli używamy
wody zamiast
bulionu, trzeba mocno posolić. Gotować ok. ½ godziny, pod koniec gotowania dodać
przyprawy i zostawić zupę do ostygnięcia. Ilość przypraw korzenych podałam orientacyjnie, jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do korzennych smaków, powinien dodać ich mniej i ewentualnie doprawić po miksowaniu.Zmiksować zupę i ewentualnie dodać
wody lub
bulionu, jeśli będzie zbyt gęsta.

Przygotowanie kluseczek:Zagotować
wodę, posolić na tyle, aby
woda była słona, dodać
masło i
zioła prowansalskie . Do wrzątku wsypać
kaszkę i mieszać drewnianą łyżką.
Kaszkę należy gotować na minimalnym ogniu i regularnie mieszać – bo inaczej czeka nas szorowanie przypalonego garnka. Polenta jest odpowiednio ugotowana, gdy mieszana masa odkleja się od garnka – trwa to ok. 15-20 minut.Polentę można wyłożyć np. na bryfannę przelaną wcześniej
wodą. Pozostawić do wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.Kluseczki z polenty formowałam za pomocą 2 łyżek i układałam do wystygnięcia na natłuszczonym talerzu.SmacznegoMój przepis dodaję do przepisów w ramach akcj i ,,
Dynia 2013"