ßßß Cookit - przepis na Orientalna zupa dyniowa z kluseczkami z polenty

Orientalna zupa dyniowa z kluseczkami z polenty

nazwa

Wykonanie

Zupy z dyni gotuję często, aby nie znudzić się ich smakiem wciąż coś zmieniam w przepisach bazowych. Najbardziej lubię zupę z pieczonej dyni, batatów, cebuli i czosnku. Pieczenie sprawia, że warzywa są wyjątkowo pyszne, bo się lekko karmelizują.
Tym razem miałam pomysł na dodanie tej słodkiej zupie orientalnego charakteru. Zupa jest słodko-pikantna, a dodatkiem do niej są kluseczki z polenty.
Składniki na zupę:
1 mała dynia hokkaido
1 duży batat
2 średnie białe cebule
6 lub więcej ząbków czosnku
olej rzepakowy do smarowania warzyw
woda lub bulion warzywny (co kto lubi)
sól
pieprz czarny mielony – ok. ½ łyżeczki
przyprawa garam masala – 1 łyżka stołowa
mielona kolendra – 1-2 łyżeczki
mielona kozieradka – ½ łyżeczki
płatki chili – ½ łyżeczki
cynamon – ½ łyżeczki
Składniki na kluseczki:
1 miarka kaszki kukurydzianej
3 miarki wody
sól
ew. 2-3 szczypty ziół prowansalskich
łyżka masła (w wersji wegańskiej oliwa)
Przygotowanie zupy:
Dynię, bataty, i obraną cebulę przekroić na ćwiartki, czosnek obrać z łupin. Warzywa posmarować olejem i ułożyć blasze do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 200 stopni, do uzyskania miękkości dyni i batata.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie obrać dynię i bataty ze skórki. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Wlać bulion lub wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa + minimum 2 szklanki. Jeśli używamy wody zamiast bulionu, trzeba mocno posolić. Gotować ok. ½ godziny, pod koniec gotowania dodać przyprawy i zostawić zupę do ostygnięcia. Ilość przypraw korzenych podałam orientacyjnie, jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do korzennych smaków, powinien dodać ich mniej i ewentualnie doprawić po miksowaniu.
Zmiksować zupę i ewentualnie dodać wody lub bulionu, jeśli będzie zbyt gęsta.
Przygotowanie kluseczek:
Zagotować wodę, posolić na tyle, aby woda była słona, dodać masło i zioła prowansalskie . Do wrzątku wsypać kaszkę i mieszać drewnianą łyżką. Kaszkę należy gotować na minimalnym ogniu i regularnie mieszać – bo inaczej czeka nas szorowanie przypalonego garnka. Polenta jest odpowiednio ugotowana, gdy mieszana masa odkleja się od garnka – trwa to ok. 15-20 minut.
Polentę można wyłożyć np. na bryfannę przelaną wcześniej wodą. Pozostawić do wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.
Kluseczki z polenty formowałam za pomocą 2 łyżek i układałam do wystygnięcia na natłuszczonym talerzu.
Smacznego
Mój przepis dodaję do przepisów w ramach akcj i ,,Dynia 2013"
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/10/orientalna-zupa-dyniowa-z-kluseczkami.html