Wykonanie
Świetna zupa. Bardzo delikatna,
łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki
rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą
rybną nie przepadają, a lubią
ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipes

składniki260 - 300 g filetu z
łososia, bez skóry70 - 80 g
boczku wędzonego3
łodygi selera naciowego340 g
ziemniaków1 duży
por - biała część750 ml
bulionu z kurczaka1/4 szklanki
śmietany (użyłam kwaśnej 22% )2
liście laurowe3 -4 gałązki
tymiankułyżka
masła1 łyżeczka
mąkipieprz1/4 łyżeczki startej
skórki cytrynowejświeży
szczypiorek do dekoracjiprzygotowaniePrzygotować warzywa.
Por oczyścić, pokroić w plasterki.
Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę
boczek, podsmażać na małym ogniu aż się lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć
seler i
por, mieszać i smażyć przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać
ziemniaki,
bulion,
liście laurowe,
tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż
ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować
łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę (2 x 2 cm). Włożyć do miseczki, posypać
mąką i
pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę
masła, wrzucić kawałki
łososia i obsmażyć z jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki
ryby na drugą stronę i też obsmażyć.
Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy
ziemniaki są już ugotowane, przełożyć
łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą
skórkę cytrynową, doprawić
śmietaną i jeżeli konieczne -
solą. Podawać zupę posypaną
szczypiorkiem. Smacznego!




