Wykonanie
            Składniki:- 250g 
łososia- 2-3 
ziemniaki- 1/2 
pora- 1 
liść laurowy- 2 łyżki kwaśnej 
śmietany- 1 łyżeczka 
masła- 
sól i 
pieprz- świeży 
koperekSposób przygotowania:1. 
Łososia obieramy ze skóry, wyciągamy ości i kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy 
solą i 
pieprzem. 
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, a 
por w talarki.2. 
Por podsmażamy na 
maśle, następnie wrzucamy 
ziemniaki, podlewamy odrobiną 
wody. Po chwili wlewamy 2-3 szklanki 
wody, dodajemy 
liść laurowy i gotujemy ok. 15 min., aż 
ziemniaki będą miękkie.3. Po tym czasie dodajemy 
łososia, gotujemy 5 min., ściągamy z ognia, zabielamy 
śmietaną (żeby się nie zwarzyła dobrze ją najpierw wymieszać z kilkoma łyżkami zupy). Na końcu wsypujemy posiekany 
koperek, przyprawiamy do smaku 
solą i 
pieprzem.Inspiracja:mirabelkowy
