Wykonanie
Dzisiejszy pomysł na obiad jest kontynuacją mojej bliższej znajomości z
brukselką. Jeszcze niedawno przeglądając gazetę z przepisami na pewno przekręciłabym kartkę dalej nie zwracając uwagi na cokolwiek co zawiera
brukselkę. Na szczęście dzięki temu daniu odkryłam tę uroczą
kapustkę i teraz
mogę namawiać wszystkich do spróbowania.

Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2014Składniki:300 g
brukselki15 dag
boczku wędzonego1
cebula4 łyżki
masła1/2 kg
ziemniaków1 l
bulionu z kurczaka4
liście laurowepieprz,
sól100 ml
śmietany1 łyżka ostrej
musztardyszczypiorekBrukselkę oczyścić, przekroić na pół lub na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić
boczek, wytopić, dołożyć posiekaną
cebulę, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać
masło i
brukselkę. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą. Dolać gorący
bulion, wrzucić
liście laurowe i gotować ok. 20 min. aż
ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i powoli dodać
śmietanę wymieszaną z
musztardą. Doprawić
solą i
pieprzem, z powrotem postawić na małym ogniu, aż zupa zawrze. Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego:)