ßßß Cookit - przepis na Chowder z ziemniakami i brukselką

Chowder z ziemniakami i brukselką

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy pomysł na obiad jest kontynuacją mojej bliższej znajomości z brukselką. Jeszcze niedawno przeglądając gazetę z przepisami na pewno przekręciłabym kartkę dalej nie zwracając uwagi na cokolwiek co zawiera brukselkę. Na szczęście dzięki temu daniu odkryłam tę uroczą kapustkę i teraz mogę namawiać wszystkich do spróbowania.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2014
Składniki:
300 g brukselki
15 dag boczku wędzonego
1 cebula
4 łyżki masła
1/2 kg ziemniaków
1 l bulionu z kurczaka
4 liście laurowe
pieprz, sól
100 ml śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
szczypiorek
Brukselkę oczyścić, przekroić na pół lub na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić boczek, wytopić, dołożyć posiekaną cebulę, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać masło i brukselkę. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą. Dolać gorący bulion, wrzucić liście laurowe i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Doprawić solą i pieprzem, z powrotem postawić na małym ogniu, aż zupa zawrze. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Chowder-z-ziemniakami-i-brukselka.html