Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam pyszne połączenie
sera i
cebuli. Zestaw smakowy znany i pewnie często stosowany, w zupie wypadł wspaniale. Zupa jest dość sycąca i raczej nadaje sie na chłodne dni. Przepis znalazłam we fragmencie starej gazety, ale nie wiem jakiej, pewnie Moje Gotowanie albo
Sól i
Pieprz.
Składniki:4 średnie
ziemniakimały kawałek
boczku wędzonegosól,
pieprzodrobina
masładuża
cebula20 dag
sera żółtegoserek topiony2 łyżki
śmietanyObrane
ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać
wodą, dodać
boczek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć
boczek, pokroić w kostkę,
wywar przyprawić do smaku. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić pokrojony
boczek i pokrojoną w kostkę
cebulę, lekko zrumienić i na koniec dodać rozgnieciony ząbek
czosnku. Zawartość patelni dodać do
wywaru i gotować. Dodać starty
żółty ser i
serek topiony. Gotować około 10 minut, mieszając. Na koniec dodać trochę
śmietany. Przyprawić
sola i
pieprzem.Smacznego:)