Wykonanie
Część =) Pożywne i bogate zapiekanki, to idealny sposób na ukojenie głodu i chłodu długich, mroźnych, zimowych wieczorów. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na zapiekankę na bazie
ziemniaków, z farszem
grzybowo-
boczkowo-
cebulowo-jajecznym. Zapiekanka ta jest inspirowana tradycyjną potrawą, prezentowaną również na tym blogu, zwaną "
ziemniaki po nelsońsku ".
Potrzebne będą (na ok. 3 porcje):-
masło- 3 średnie
ziemniaki (ok. 400g)- 15g suszonych podgrzybków (lub innych
grzybów leśnych) cienko krojonych- 10dg
wędzonego boczku- 1 średnia
cebula- 2
jajka-
sól i
pieprz- 1 łyżka
majeranku- 4 plastry
żółtego sera, np. GoudySposób wykonania:1)
Ziemniaki gotujemy w całości, w łupinach ok. 15 minut, a po ostudzeniu obieramy i kroimy na plastry 1-2mm.2)
Grzyby wkładamy do niedużej miski i zalewamy małą ilością wrzątku na 30 minut.3)
Boczek kroimy bardzo drobno i podsmażamy kilka minut na patelni z posiekaną
cebulą.4) Dodajemy na patelnię
grzyby wraz z
wodą i smażymy kolejne kilka minut, aż ciecz z
grzybów całkowicie odparuje.5) Kwadratowe naczynie żaroodporne o bokach ok. 20cm smarujemy
masłem i wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: połowę plasterków
ziemniaków oraz lekko solimy i
pieprzymy.6) Na
ziemniaki wykładamy całą zawartość patelni.7) W miseczce lub kubku rozbełtujemy
jajka z
solą,
pieprzem i
majerankiem i równomiernie zalewamy całość w naczyniu.8) Następnie układamy drugą połowę plasterków
ziemniaków.9) Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy 20 minut.10) Układamy na powierzchnię plastry
sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
11) Podajemy z dowolnymi gotowanymi warzywami lub surówką. Bardzo dobre również na zimno, podane w temperaturze pokojowej.
Smacznego =)Agnieszka