ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka nelsońska

Zapiekanka nelsońska

nazwa

Wykonanie

Część =) Pożywne i bogate zapiekanki, to idealny sposób na ukojenie głodu i chłodu długich, mroźnych, zimowych wieczorów. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na zapiekankę na bazie ziemniaków, z farszem grzybowo-boczkowo-cebulowo-jajecznym. Zapiekanka ta jest inspirowana tradycyjną potrawą, prezentowaną również na tym blogu, zwaną " ziemniaki po nelsońsku ".
Potrzebne będą (na ok. 3 porcje):
- masło
- 3 średnie ziemniaki (ok. 400g)
- 15g suszonych podgrzybków (lub innych grzybów leśnych) cienko krojonych
- 10dg wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 4 plastry żółtego sera, np. Goudy
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki gotujemy w całości, w łupinach ok. 15 minut, a po ostudzeniu obieramy i kroimy na plastry 1-2mm.
2) Grzyby wkładamy do niedużej miski i zalewamy małą ilością wrzątku na 30 minut.
3) Boczek kroimy bardzo drobno i podsmażamy kilka minut na patelni z posiekaną cebulą.
4) Dodajemy na patelnię grzyby wraz z wodą i smażymy kolejne kilka minut, aż ciecz z grzybów całkowicie odparuje.
5) Kwadratowe naczynie żaroodporne o bokach ok. 20cm smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: połowę plasterków ziemniaków oraz lekko solimy i pieprzymy.
6) Na ziemniaki wykładamy całą zawartość patelni.
7) W miseczce lub kubku rozbełtujemy jajka z solą, pieprzem i majerankiem i równomiernie zalewamy całość w naczyniu.
8) Następnie układamy drugą połowę plasterków ziemniaków.
9) Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy 20 minut.
10) Układamy na powierzchnię plastry sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
11) Podajemy z dowolnymi gotowanymi warzywami lub surówką. Bardzo dobre również na zimno, podane w temperaturze pokojowej.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/02/zapiekanka-la-nelsonska.html