ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka nelsońska (2)

Zapiekanka nelsońska (2)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Od czasu do czasu robimy sobie z Agnieszką taką kulinarna zabawę, że umawiamy się na wspólne gotowanie tej samej potrawy, a później porównujemy komu jak wyszło (coś na zasadzie cook off) i wymieniamy się opiniami, wskazówkami itp. Tym razem umówiliśmy się na zrobienie w 2 wersjach zapiekanki nelsońskiej. Wersja Agnieszki znajduje się tutaj: zapiekanka nelsońska .
Moja wersja różni się jedynie tym, że zamiast grzybów leśnych, użyłem pieczarek.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej zapiekanki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na ok. 3 porcje):
- masło
- 3 średnie ziemniaki (ok. 400g)
- 30dg pieczarek
- 10dg wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 5-6 plastrów żółtego sera, np. Goudy
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki gotujemy w całości, w łupinach, około 15 minut, a po ostudzeniu obieramy i kroimy na plastry 1-2mm. Ja ugotowałem na parze w parowarze.
2) Pieczarki kroimy w paski.
3) Boczek kroimy bardzo drobno i podsmażamy przez kilka minut na patelni z posiekaną cebulą.
4) Na patelnię dodajemy grzyby i smażymy kolejne kilka minut.
5) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: połowę plasterków ziemniaków oraz lekko solimy i pieprzymy.
6) Na ziemniaki wykładamy całą zawartość patelni.
7) W miseczce lub kubku rozbełtujemy jajka z solą, pieprzem i majerankiem i równomiernie zalewamy całość w naczyniu.
8) Następnie układamy drugą połowę plasterków ziemniaków.
9) Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy przez 20 minut.
10) Po tym czasie układamy na powierzchnię plastry sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/02/zapiekanka-nelsonska-2.html