Wykonanie
Cześć =) Od czasu do czasu robimy sobie z Agnieszką taką kulinarna zabawę, że umawiamy się na wspólne gotowanie tej samej potrawy, a później porównujemy komu jak wyszło (coś na zasadzie cook off) i wymieniamy się opiniami, wskazówkami itp. Tym razem umówiliśmy się na zrobienie w 2 wersjach zapiekanki nelsońskiej. Wersja Agnieszki znajduje się tutaj: zapiekanka nelsońska .Moja wersja różni się jedynie tym, że zamiast
grzybów leśnych, użyłem
pieczarek.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej zapiekanki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na ok. 3 porcje):-
masło- 3 średnie
ziemniaki (ok. 400g)- 30dg
pieczarek- 10dg
wędzonego boczku- 1 średnia
cebula- 2
jajka-
sól i
pieprz- 1 łyżka
majeranku- 5-6 plastrów
żółtego sera, np. GoudySposób wykonania:1)
Ziemniaki gotujemy w całości, w łupinach, około 15 minut, a po ostudzeniu obieramy i kroimy na plastry 1-2mm. Ja ugotowałem na parze w parowarze.
2)
Pieczarki kroimy w paski.
3)
Boczek kroimy bardzo drobno i podsmażamy przez kilka minut na patelni z posiekaną
cebulą.
4) Na patelnię dodajemy
grzyby i smażymy kolejne kilka minut.
5) Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem i wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: połowę plasterków
ziemniaków oraz lekko solimy i
pieprzymy.
6) Na
ziemniaki wykładamy całą zawartość patelni.
7) W miseczce lub kubku rozbełtujemy
jajka z
solą,
pieprzem i
majerankiem i równomiernie zalewamy całość w naczyniu.
8) Następnie układamy drugą połowę plasterków
ziemniaków.
9) Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, podlewamy odrobiną
wody i zapiekamy przez 20 minut.10) Po tym czasie układamy na powierzchnię plastry
sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
Smacznego =)