Wykonanie
            Bardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!

składniki150 g 
porów (białe części)100 g 
ziemniaków100 ml 
śmietany (opcjonalnie)1 łyżka 
masła1500 ml 
bulionu z kurczakasól, 
pieprzszczypiorek do podaniaprzygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki. 
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić 
masło, włożyć 
pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać 
ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać 
wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić 
solą i 
pieprzem, ewentualnie 
śmietaną. Posypać 
szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego!


