Wykonanie
Piekłam
szynkę. Szybko , smacznie i bez wysiłku.

składniki:
szynka wieprzowa ok 1 kg
czosnekowoce jałowcamajeranektymianeksól,
pieprzoliwa z oliwek+ do pieczenia :
tymianekczosnekcebulaoliwa z oliwekkieliszek
czerwonego winaprzygotowanie
Czosnek posiekać,
Owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Do miski włożyć
czosnek,
jałowiec,
sól,
pieprz,
majeranek, dolać
oliwę i dobrze otoczyć
mięso.
Mięso związać sznurkiem kuchennym, wstawić na 2 - 3 godziny, lub na cała noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić
mięso do temperatury pokojowej. Obsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać parę ząbków
czosnku, gałązkę
tymianku, pokrojoną w piórka
cebulę, podlać
winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C. Piec aż
mięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja
wieprzowina piekła się ok 1,5 godziny. Po upieczeniu
mięso zawinąć w folię aluminiową , a sos przelać przez sito na głęboką patelnię , przecierając
czosnek i
cebulę. Zagotować, zagęścić dodając dużą łyżkę
masła, wymieszaną z 2 - 3 łyżeczkami
mąki (ilość
masła i
mąki zależy od ilości wytworzonego sosu) . Sos zabielić
śmietaną. Pokrojone w plastry
mięso podgrzewać w sosie. Bardzo smaczne również na zimno do
chleba. Smacznego!




