Wykonanie
Każda dawna gospodyni musiała umieć przygotowywać domowe
wędliny. Zatem przepis nieskomplikowany, bez konieczności wędzenia, jako że niewiele osób ma dziś dostęp do wędzarni.
Szynka długo dojrzewająca1
szynka wieprzowa10 ząbków
czosnkusólpieprz grubo mielonyWybierz ładną
szynkę, bez tłuszczu i błon, dokłądnie umyj naszpikuj i natrzyj
czosnkiem. Nie żałuj
czosnku, od jego ilości zależy świeżość
szynki.
Potem natrzyj
szynkę około 3-4 łyżkami
soli, w zależności od wielkości.Odłóż w chłodne miejsce (do lodówki) na 24 godziny. Po tym czasie odlej płyn zbierający się na talerzu, odwróć na drugi bok. Powtarzaj te czynności przez 3 dni.Po upływie 3 dni okręć
szynkę siatką (może być też cienka pończocha), zawieś w ciemnym, chłodnym, przewiewnym miejscu (ja używam piwniczki z dobrą wentylacją).Co kilka dni trzeba sprawdzać stan
mięsa, czy nie pleśnieje lub nie psuje się.
Szynka po tygodniu do dwóch jest gotowa. Trzeba ją kroić bardzo cienko,
ostrym nożem w wąskie plasterki.Wpis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl