ßßß Cookit - przepis na Szynka wieprzowa długodojrzewająca

Szynka wieprzowa długodojrzewająca

nazwa

Wykonanie

Każda dawna gospodyni musiała umieć przygotowywać domowe wędliny. Zatem przepis nieskomplikowany, bez konieczności wędzenia, jako że niewiele osób ma dziś dostęp do wędzarni.
Szynka długo dojrzewająca
1 szynka wieprzowa
10 ząbków czosnku
sól
pieprz grubo mielony
Wybierz ładną szynkę, bez tłuszczu i błon, dokłądnie umyj naszpikuj i natrzyj czosnkiem. Nie żałuj czosnku, od jego ilości zależy świeżość szynki. Potem natrzyj szynkę około 3-4 łyżkami soli, w zależności od wielkości.
Odłóż w chłodne miejsce (do lodówki) na 24 godziny. Po tym czasie odlej płyn zbierający się na talerzu, odwróć na drugi bok. Powtarzaj te czynności przez 3 dni.
Po upływie 3 dni okręć szynkę siatką (może być też cienka pończocha), zawieś w ciemnym, chłodnym, przewiewnym miejscu (ja używam piwniczki z dobrą wentylacją).
Co kilka dni trzeba sprawdzać stan mięsa, czy nie pleśnieje lub nie psuje się. Szynka po tygodniu do dwóch jest gotowa. Trzeba ją kroić bardzo cienko, ostrym nożem w wąskie plasterki.
Wpis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl
Źródło:http://gospodynihistoryczna.blogspot.com/2014/03/szynka-wieprzowa-dugodojrzewajaca.html