Wykonanie
            
Każda dawna gospodyni musiała umieć przygotowywać domowe 
wędliny. Zatem przepis nieskomplikowany, bez konieczności wędzenia, jako że niewiele osób ma dziś dostęp do wędzarni.
Szynka długo dojrzewająca1 
szynka wieprzowa10 ząbków 
czosnkusólpieprz grubo mielonyWybierz ładną 
szynkę, bez tłuszczu i błon, dokłądnie umyj naszpikuj i natrzyj 
czosnkiem. Nie żałuj 
czosnku, od jego ilości zależy świeżość 
szynki. 
Potem natrzyj 
szynkę około 3-4 łyżkami 
soli, w zależności od wielkości.Odłóż w chłodne miejsce (do lodówki) na 24 godziny. Po tym czasie odlej płyn zbierający się na talerzu, odwróć na drugi bok. Powtarzaj te czynności przez 3 dni.Po upływie 3 dni okręć 
szynkę siatką (może być też cienka pończocha), zawieś w ciemnym, chłodnym, przewiewnym miejscu (ja używam piwniczki z dobrą wentylacją).Co kilka dni trzeba sprawdzać stan 
mięsa, czy nie pleśnieje lub nie psuje się. 
Szynka po tygodniu do dwóch jest gotowa. Trzeba ją kroić bardzo cienko, 
ostrym nożem w wąskie plasterki.Wpis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl